Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: کل مناطق استان و به طور کلی شمال‌شرق و شرق کشور تحت تأثیر گسل‌های فعال قرار دارند و دو خصوصیت بارز زمین‌لرزه‌های شرق و شمال‌شرق ایران و خراسان رضوی این است که دوره بازگشت و شدت زمین‌لرزه‌ها بالا است همچنین در شهرهای پرجمعیت استان از جمله مشهد، نیشابور و سبزوار که حاشیه‌نشینی و بافت‌های فرسوده غیرمقاوم بیشتری وجود دارد، آسیب‌پذیری در برابر زلزله‌ها را به شدت افزایش داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش قدس آنلاین، ناصر حافظی مقدس  عنوان کرد: بر مبنای مباحث زمین‌شناسی، گسل فعال به گسلی اطلاق می‌شود که در جدیدترین یا آخرین دوره زمین‌شناسی فعالیت داشته باشد و زمین شناسان بر مبنای شواهد زمین‌شناسی و توزیع کانونی زمین‌لرزه‌ها، گسل‌های فعال را مشخص می‌کنند.

خصوصیت بارز زمین‌لرزه‌های خراسان رضوی این است که دوره بازگشت و شدت زمین‌لرزه‌ها بالاست

حافظی مقدس اظهار کرد: با توجه به شواهد زمین‌شناسی و داده‌های لرزه خیزی موجود، کل مناطق استان تحت تأثیر گسل‌های فعال قرار دارند و همه شهرهای استان در فاصله اندک از یک یا چند گسل فعال قرار گرفته است و دو خصوصیت بارز زمین‌لرزه‌های شرق و شمال‌شرق ایران و خراسان رضوی این است که دوره بازگشت و شدت زمین‌لرزه‌ها بالا است به عبارت دیگر انرژی ذخیره شده در پوسته زمین، بیشتر با وقوع زلزله‌های بزرگ با دوره بازگشت طولانی آزاد می‌شود، در صورتی که در جنوب‌غرب کشور انرژی گسل‌ها بیشر با وقوع زلزله‌های کوچک آزاد می‌شوند و این معنایش این است که خطر زلزله در شمال‌شرق کشور و استان‌های خراسان بیشتر است.

 وی ادامه داد: بر مبنای تحلیل‌های آماری به طور تقریبی دوره بازگشت زلزله‌های با شدت ۵.۵ ریشتر و کمتر در سطح کشور کمتر از ۵ سال است در صورتی که این دوره برای شرق کشور و استان خراسان رضوی حدود ۱۵ سال است و دوره بازگشت زلزله‌های ۶ الی ۶.۵ ریشتر حدود ۱۵۰ سال و این دوره برای زلزله‌های با بزرگی بیشتر از ۷ ریشتر بیش از ۳۰۰ سال است.

وی ادامه داد: البته دوره بازگشت زمین‌لرزه‌ها برای مناطق مختلف استان و در بازه‌های زمانی گذشته متفاوت است برای مثال در بازه زمانی ۶۰۰ تا ۸۰۰ میلادی چهار زلزله بزرگ شهر نیشابور را تخریب کرد همچنین در بازه زمانی ۱۸۰۰ تا ۱۹۰۰ میلادی نیز چند زلزله بزرگ شهر قوچان را تخریب کرد.

برای زلزله‌های بزرگ به دلیل کمبود داده‌ها، نتایج آماری خیلی قابل اعتماد نیست

این استاد دانشگاه فردوسی خاطرنشان کرد: دوره‌های آماری داده‌های لرزه‌ای، مربوط به قرن ۲۰ و آغاز قرن ۲۱ است و این دوره، خیلی کوتاهتر از دوره بازگشت زلزله‌های بزرگ است بنا بر این مطالعات آماری برای زلزله‌های کوچک و متوسط ممکن است قابل استفاده باشد ولی برای زلزله‌های بزرگ به دلیل کمبود داده‌ها، نتایج آماری خیلی قابل اعتماد نیست.

مدیر گروه زمین‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد در ادامه گفت: شواهد علمی و تاریخی نشان می‌دهد که استان خراسان رضوی منطقه زلزله‌خیزی است و در زمینه مباحث زلزله از نظر علمی و تئوری کارهایی انجام شده و آئین‌نامه‌هایی تدوین شده و این آیین‌نامه‌ها به‌روز هم می‌شوند اما متاسفانه از نظر اجرای آیین‌نامه‌ها و نظارت بر اجرای صحیح، ضعف‌ها و کاستی‌های زیادی داریم.

وی تصریح کرد: در مشهد و دیگر شهرهای پرجمعیت استان حاشیه‌نشینی و بافت‌های فرسوده غیرمقاوم آسیب‌پذیری در برابر زلزله‌ها را به شدت افزایش داده است.

حافظی مقدس بیان کرد: در قسمت‌های حاشیه‌نشین علاوه بر اینکه بافت‌های فرسوده بیشتری داریم، تراکم جمعیت نیز در این مناطق بالاست و از طرفی وضعیت کوچه‌ها و معابر هم در این مناطق حاشیه‌نشین طوری است که اگر زلزله‌ای رخ دهد علاوه بر تخریب بیشتر، کار امداد رسانی به این مناطق نیز سخت‌تر است.

سرعت فرسوده ‌شدن ساختمان‌ها خیلی بیشتر از سرعت نوسازی است

وی ادامه داد: شرایطی که در حال حاضر در استان داریم به گونه‌ای است که سرعت فرسوده ‌شدن ساختمان‌ها خیلی بیشتر از سرعت نوسازی است به همین دلیل با گذشت زمان، آسیب پذیری بیشتر می‌شود و باید برنامه‌ریزی‌ها به گونه‌ای باشد که سرعت نوسازی بالا رود و طبیعی است که وقتی ساختمان‌ها نوسازی شوند و نظارت کامل و دقیقی هم بر این نوسازی‌ها انجام گیرد خطرات تخریب ناشی از زلزله در منازل و ساختمان‌ها نیز به طور چشمگیری کاهش خواهد یافت.

این عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد یادآور شد: در کل دنیا زلزله‌های کمتر از ۶ ریشتر اصلا خرابی ندارند اما در ایران با توجه به این که زیرساخت‌ها و ساختمان‌ها وضعیت چندان خوبی ندارند حتی گاهی اوقات در زلزله‌های ۵ ریشتری نیز خسارات قابل توجهی به ساختمان‌ها وارد می‌شود و تلفات انسانی هم داریم.

حافظی مقدس افزود: با توجه به اینکه شدت و تعداد زمین‌لرزه‌های اخیر در منطقه کم بوده است به طور دقیق نمی‌توان مشخص کرد که این زلزله‌ها ناشی از فعالیت کدام گسل است چون اطلاعات مکان‌یابی زلزله‌های کوچک، خیلی دقیق نیست به همین خاطر نمی‌توانیم دقیق بگوییم مربوط به کدام یک از گسل‌های فعال منطقه است.

وی همچنین افزود: مرز بندی مناطق به لحاظ زمین‌شناسی و زلزله‌خیز بودن، با مرزبندی‌های جغرافیایی که برای هر استان داریم متفاوت است و برای زلزله‌خیزی ایالات متفاوت لرزه‌ای داریم که بر اساس آن خصوصیات لرزه‌خیزی یک منطقه مشخص می‌شود و به طور کلی از نظر زمین‌شناسی، زلزله‌های استان خراسان رضوی متاثر از ایالت‌های لرزه زمین ساختی کپه داغ و ایران مرکزی یا شرق ایران است.

تمام شهرهای استان در فاصله ۱۰ تا ۱۵ کیلومتری، یک یا تعدادی گسل فعال قرار دارند

وی در پاسخ به این سوال که کدام منطقه در استان بیشتر در معرض خطر زلزله است، گفت: به طور کلی تمام نقاط استان در معرض خطر هستند و نمی‌توان به طور مشخص تفکیک کرد که کدام نقطه بحرانی‌تر است؛ چراکه تمام شهرهای استان در فاصله ۱۰ تا ۱۵ کیلومتری، یک یا تعدادی گسل فعال قرار دارند و با توجه به اینکه شهرهای استان نوعا بر روی آبرفت ضخیم قرار دارند حتی زمین لرزه‌های در فاصله ۱۰۰ کیلومتری هم ممکن است ساختمان‌های بلند را تخریب کند.

مدیر گروه زمین‌شناسی دانشگاه فردوسی گفت: زلزله‌های کوچک اخیر که در منطقه رخ داد مورد بحرانی خاصی نبوده و نباید خیلی جامعه را درگیر کرده و باعث نگرانی در سطح جامعه شود ولی این زلزله‌ها و تداوم آن‌ها را باید یک نوع هشدار و فرصت مطالعاتی تلقی کرده و در مراکز تخصصی بحث‌های مربوط به این زلزله‌ها دنبال شده، تیم‌های تخصصی فعال شده و بررسی شود که چه اتفاقی در حال رخ دادن است تا در صورت لزوم به مردم اطلاع رسانی‌ شود.

گفتنی است در روزهای گذشته چندین زلزله شهرهای مختلف استان خراسان رضوی از جمله مشهد، سفید سنگ فریمان، خواف، سرخس و همت‌آباد فیروزه را لرزاند که شدیدترین زلزله با ۴.۲ ریشتر در مقیاس امواج درونی، مربوط به سفید سنگ فریمان بود.

منبع: ایسنا

انتهای خبر/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: زلزله استان خراسان رضوی فعال قرار دارند دانشگاه فردوسی زلزله های کوچک زلزله های بزرگ برای زلزله زمین لرزه شهرهای استان گسل های فعال زمین لرزه ها دوره بازگشت حافظی مقدس زمین شناسی ساختمان ها گسل فعال شمال شرق داده ها گسل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۰۳۱۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمام شهرستان‌های خراسان رضوی در آماده‌باش هستند

ایسنا/خراسان رضوی سرپرست اداره‌ کل مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی گفت: هشدار نارنجی شماره ۲ قبل از تعطیلات و هشدار نارنجی شماره ۳ روز گذشته توسط اداره کل هواشناسی صادر و ابلاغ شده است و اکنون تمام شهرستان‌ها در آماده‌باش کامل هستند.

سیدرضا عباسی نیشابوری در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: روز گذشته و امروز در بیشتر شهرستان‌های خراسان رضوی شاهد بارش‌های بهاری بودیم که خسارت‌هایی را باقی گذاشته است.

وی بیان  کرد: شهرستان‌های مشهد، تربت‌ حیدریه، تربت‌ جام، کاشمر، بردسکن، فریمان، سبزوار، خوشاب، گناباد، خاک و برخی شهرستان‌های دیگر دیروز و امروز بارش باران داشتند.

سرپرست اداره‌ کل مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی با بیان اینکه بیشترین بارش با ۲۴ میلیمتر مربوط به شهرستان کاشمر بود، اظهار کرد: بردسکن با ۱۷ میلیمتر، تربت‌ حیدریه ۱۵ میلیمتر، سبزوار ۱۲ میلیمتر و مشهد ۶ میلیمتر از جمله شهرستان‌هایی بودند که بیشترین بارندگی‌ها را داشتند.

وی از آب‌گرفتگی در جاده‌ها خبر داد و گفت: شب گذشته و صبح امروز در شهرستان کاشمر حدود ۱۲ واحد مسکونی و هفت واحد تجاری آب‌گرفتگی داشتند که با تلاش‌های جمعیت هلال‌ احمر و نیروهای آمادگی، آب‌ها تخلیه شد و اکنون مشکلی نیست.

عباسی نیشابور ادامه داد: دو رشته قنات در روستای بیمرغ و محورهای روستایی کلاته نو و چاه میغانی شهرستان گناباد دچار آب‌گرفتگی شدند که در حال بازگشایی و رفع مشکل هستند.

وی همچنین از وارد شدن خسارت به کشاورزی بخش مرکزی شهرستان گناباد خبر داد و افزود: با وجود اینکه در کاشمر ۲۴ میلیمتر بارش داشتیم به‌جز مقدار کمی آب‌گرفتگی در سطح معابر، مشکل خاص دیگری گزارش نشده است.

سرپرست اداره‌ کل مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی با اشاره به اینکه محور درونه به طبس شهرستان بردسکن هم به‌دلیل وقوع سیلاب برای مدتی مسدود شد، گفت: اکنون تردد در محور نیشابور به فیروزه به‌دلیل آب‌گرفتگی با کندی انجام می‌شود.

وی از وجود سیلاب و گل و لای در جاده محور باغچه به تربت‌ حیدریه خبر داد و افزود: این محور اکنون باز است و تردد جریان دارد و مشکل خاصی گزارش نشده است.

عباسی نیشابور با بیان در محور سبزوار به کاهک مقدار آب‌گرفتگی اعلام شده است که نیروهای راهداری و حمل و نقل جاده‌ای در منطقه حضور داشتند و در حال خدمت‌رسانی و رفع مشکل هستند، گفت: در سایر محورهای روستایی و شهری نیز مشکل خاصی نداریم.

وی با اشاره به اینکه جاده‌های دو روستای کلاته نو و چاه میغانی در گناباد مسدود بودند که تا یک ساعت آینده بازگشایی خواهند شد، اظهار کرد: هشدار نارنجی شماره ۲ قبل از تعطیلات و هشدار نارنجی شماره ۳ روز گذشته توسط اداره کل هواشناسی صادر و ابلاغ شد و اکنون تمام شهرستان‌ها در آماده‌باش کامل هستند.

سرپرست اداره‌ کل مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی با اعلام اینکه بارش‌ها تا دوشنبه ادامه خواهد داشت، از مردم خواست ضمن توجه به هشدارهای هواشناسی حتی‌الامکان از ترددهای غیرضروری پرهیز کنند، همچنین از نزدیک شدن به مسیل‌ها و تردد در داخل آنها به جد خودداری کنند.

در سبزوار نیز بارش شدید باران و تگرگ در نواحی مرتفع شمال سبزوار و نفوذ آن به داخل شهر گزارش شده است، بارش‌ها موجب جاری شدن سیلاب در محله توحیدشهر و بروز مشکلاتی برای ساکنان این ناحیه شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • "جوین" بیشترین بارندگی غرب خراسان رضوی را داشت
  • تمام شهرستان‌های خراسان رضوی در آماده‌باش هستند
  • زلزله خوزستان را لرزاند
  • برگزاری سومین دوره مسابقات تنیس روی میز اپن آزاد بزرگسالان در مشهد
  • انجام ارزیابی اولیه از خسارت زلزله امروز در خراسان شمالی
  • زلزله ۴.۲ ریشتری در خراسان شمالی هیچگونه خسارتی در پی نداشت
  • ایجاد نخستین ایستگاه مدرن لرزه‌نگاری در قشم
  • زلزله در خراسان شمالی ؛ شدت و مرکز زمین لرزه
  • خراسان شمالی لرزید
  • زلزله‌ای به بزرگی ۴.۲ ریشتر تیتکانلو خراسان شمالی را لرزاند